Rubensvogels

De valkparkiet

Home
De gloster
De valkparkiet
De roodvoorhoofdkakariki
De grasparkiet
Mijn vogels
Links
Gastenboek
Contact

Inleiding:
 
Valkparkieten leven in de binnenlanden van Australië. Ze worden ongeveer 30 tot 32 cm groot. Het verschil man - pop is zeer makkelijk te zien bij de wildkleur daar de mannen een felgele kop en kuif hebben en de wangvlek is ook heel fel oranje. De poppen daarentegen hebben een beetje een vaal gele gekleurde kop en de wangvlek is vaag oranje. Aan de onderkant van hun vleugepennen en staartpennen zie je kleine gele dwarsstreepjes. Bij een man ontbreken deze. Als je een jonge wildkleur valk koopt dan ziet deze eruit zoals de pop. Het geslachtsonderscheid bij de andere mutaties zit zo. Bij de albino kan je als je heel goed kijkt het geslacht ontdekken, dit kan door aan de onderkant van de staart te kijken, bij de man is dat egaal en bij de pop zie je heel lichte streepjes. Als je licht op de staart houd is het misschien duidelijker te zien. Bij de witmasker is het vrouwtje haar kop helemaal grijs. Ook de 'streepjes' onderaan de staart zijn niet zichtbaar bij de witmasker pop. Bij de geparelde is het opvallende kenmerk dat de geparelde man na de eerste rui het zijn parels grotendeels verliest. De pop behoudt deze. Om een lutino te seksen moet men eerst de vleugel uitstrekken om het geslacht te bepalen. De pop heeft gele strepen onder de vleugels, wat de man niet heeft. Bij de bonte is het geslacht te bepalen aan het gedrag, dit omdat er geen kenmerken zijn voor een man of een pop. De man vertoont eerder een machogedrag en de pop is rustiger. Dit geldt trouwens bij elke valkparkiet. Is het geslacht niet duidelijk, dan moet je de vogel in het oog houden en kijken naar zijn gedrag. Fluit hij? Vertoont hij machogedrag? Valkparkieten zijn zeer sociale dieren. Ze kunnen het onderling meestal goed vinden maar ook met andere vogelsoorten, ook als deze kleiner en zwakker zijn. Behoed ze echter wel van het samenleven met agressieve parkietensoorten. Ze kunnen zowel in een grote buitenvoličre als in een kamervoličre gehouden worden. Kooi moet groot genoeg zijn en de stokken moeten zo geplaatst zijn dat de kuif niet beschadigd kan worden. Valkparkieten zijn vrij harde vogels. Als voedsel kan je ze grof parkietenzaad geven,dit mengsel bestaat uit diverse milletsoorten,gepelde haver,zonnepitten en hennep. Ze lusten ook groenvoer en fruit,trosgierst wordt goed opgenomen. Eivoer wordt vooral in de kweekperiode gegeven. Ze knagen graag,daarom kan je ze zo nu en dan kleine takjes van fruitbomen of dunne wilgentakjes geven. Maagkiezel moet altijd aanwezig zijn. Ze kunnen zeer tam worden en ook 10 jaar of ouder mits de goede verzorging en aandacht.
 
 
 
 

Wildkleur koppel
koppelnest1.jpg

Kweek:
 
Mijn valken worden per koppel in 1 voličre geplaatst, dit om geen ruzies te voorkomen. Begin maart zet ik de koppels bijeen in de voličre en geef ze een nestblok. Minimale afmetingen van een nestblok zijn 40 cm x 25 cm x 25 cm. Met een invlieggat van 8cm. De nestblok wordt voorzien van krollen zodat de eieren niet gewoon op de bodem liggen. Een paartje dat in goede broedconditie verkeerd zal al snel interesse tonen in de nestbak. Dan zal het mannetje ook wel vrij snel zijn "dansje" beginnen. Met het "dansje" bedoel ik de balts, het mannetje houdt de kuif omhoog en trippelt met gesperde vleugels heen en weer rondom het vrouwtje. Hierbij laat hij zijn kop vaak zakken, houdt de staart uitgewaaierd omhoog en laat daarbij fluittonen horen. Eens de pop onder de indruk is van de man en de man haar voldoende geďmponeerd heeft gaan ze vrij snel over tot de paring. Na de paring duurt het ongeveer 2 weken voor de eerste eitjes gelegd zijn. Deze worden om de dag gelegd en variëren van 4 tot 6 eieren. Na het 2e ei begint het koppel met broeden. De man en de pop lossen elkaar af bij het broeden. Man broedt vooral overdag en de pop 's nachts. De broedduur is 18 tot 20 dagen. Ik geef de valken eivoer dat ik uit een groothandel haal. En ook sneetjes vochtig brood. Na ca. 7 dagen openen de jongen voor het eerst hun ogen. Dit is ook ongeveer het tijdstip waarop de jongen geringd moeten worden. Als ringmaat dient 5,4 mm. gebruikt te worden. Na ca. 4 weken hebben de jongen hun complete verenkleed. Nestcontrole is gemakkelijk voor te doen bij deze vogels, doordat ze hier niets mee inzitten. Op een leeftijd van 4 tot 5 weken vliegen de jongen uit. Na het uitvliegen worden ze nog ongeveer 2 tot 3 weken door de ouders gevoerd.
Een goed kweekkoppel valkparkieten kan per kweekseizoen gemakkelijk 2 tot 3 broedsels grootbrengen. Het is wel aan te raden om de jongen van de voorgaande broedronde af te zonderen door ze in een andere vlucht onder te brengen.

Anatomie van de valkparkiet
uitleg.jpg

De valkparkiet