Make your own free website on Tripod.com

Rubensvogels

De roodvoorhoofdkakariki

Home
De gloster
De valkparkiet
De roodvoorhoofdkakariki
De grasparkiet
Mijn vogels
Links
Gastenboek
Contact

 

Inleiding:

 

De Roodvoorhoofd kakariki's komen voor in Nieuw Caledonië en in Nieuw - Zeeland. Deze wordt zo'n 28 cm groot en heeft een rood voorhoofd (vandaar de naam). Binnen de soorten zijn er geen kleurverschillen tussen man en pop. Het belangrijkste geslachtsonderscheid is het formaat van de snavel. De snavel van de man is aanzienlijk groter dan die van de pop. Verder kan de pop wat minder rood achter het oog hebben en heeft ze meestal een vleugelstreep. Het is een zeer intelligente nieuwsgierige en charmante vogel. Ze zijn niet alleen terug te vinden op de stokken maar ook op de grond. Ze houden ervan om rond te scharrelen op de grond. De kakarikie is een zaadetende vogel en is verzot op zonnepitten. Maar door een teveel van de zonnepitten worden ze vet en zullen ze sterven. Kakariki's zijn makkelijke vogels en nemen genoegen met ieder soort onderkomen. Het zijn sterke vogels die echter in de winter wel wat beschutting willen in de vorm van een nachthok. Er zijn ook verschillende mutaties van deze vogel zoals de wildkleur, dominant bont; enkel en dubbelfactorig (de dubbelfactorige wordt ook wel de goldcheck of goudgeel genoemd), recessief bont; cinnamon (de groene veren krijgen een kaneelachtige kleur); lutino (fletsgele vogel met rode ogen en daarin een iris); fallow (de groene veren zijn iets opgebleekt met rode ogen en een iris); lacewing (combinatie van 1 gen lutino met 1 gen fallow; de kleur is lichter dan een fallow met vooral de kop, borst en rug een gele kleur waarbij de vleugels en staart donkerder blijven).

 

 

Roodvoorhoofdkakariki
kakariki.jpg

Kweek:
 
Alvorens te kweken is het belangrijk dat de vogels oud genoeg zijn. Kakariki poppen zijn soms op een leeftijd van 4 maanden al broedrijp, de mannen zijn op een leeftijd van ca 7 maanden vruchtbaar. Maar men kan beter een goed jaar wachten zodat men geen problemen krijgt. Mijn roodvoorhoofdkakariki's zijn gehuisvest in een buitenvolière met een lengte van 3 m en een breedte van 1 m. Deze is ook 2 m hoog. Begin maart hang ik een nestkast met een bodemoppervlak van 25 x 25 cm.  Deze is 30 cm hoog en heeft een invlieggat met diameter van 5 cm. Op de bodem leg ik houtkrullen. Ongeveer 1 week na het ophangen van de nestkast gaat de pop al interesse tonen in het nestkast. En na ongeveer 2 weken ligt het eerste eitje al in de het nestkast. Gemiddeld legt het popje 5 - 7 eitjes. Maar deze kunnen ook verder oplopen. De eieren worden in ca. 21 dagen uitgebroed. De pop broedt alleen en wordt door de man gevoerd. Hierbij gaat de man niet de nestholte in, iets wat hij wel doet als er jongen zijn. De jongen die hieruit geboren worden moeten geringd worden met ringmaat 5 mm na ca. 9 mm. De jongen verlaten het nest als ze ca. 5 weken oud zijn en keren hier niet weer in terug. Gebleken is dat meerdere legsels per jaar grootgebracht worden. Men kan ook met de kakariki het hele jaar doorkweken maar best is dat men rond september de nestkasten weghaalt. Hierdoor worden de vogels niet oververmoeid.

dsqf.jpg

De roodvoorhoofdkakariki